Ritt Bjerregaard
(19. maj 1941 - 21. januar 2023)
- født og opvokset på Vesterbro i København
- uddannet fra Statsseminariet på Emdrupborg (1963)
- adjunkt ved Odense Seminarium (1970)
- folketingsmedlem for Socialdemokratiet (1971)
- undervisningsminister (1973 og 1975-1978)
- socialminister (1979 - 1981)
- gruppeformand/formand for Statsrevisorerne
(1980 - 1991)
- miljøkommissær i EU (1994 - 1999)
- fødevareminister (2000 - 2001)
- overborgmester i København (2006 - 2010)
I Ritt Bjerregaards fodspor er en inspirerende fortælling om en barndom og ungdom på Vesterbro i København, der var fyldt med kærlighed, støtte og opmuntring fra forældrene bogholder Rita Bjerregaard og snedker Gudmund Bjerregaard. De kom begge fra yderst fattige og kærlighedsløse kår, og da de som unge forelskede sig og ventede Ritt, inden de blev gift, besluttede de sig for at holde sammen og give hinanden og deres kommende børn al den kærlighed, de selv havde savnet i barndommen. De var begavede, idealistiske og målrettede, men pengene var små og mulighederne få, da de som nygifte, under besættelsen, flyttede ind i en lille, mørk og fugtig lejlighed i Flensborggade.
På byvandringen følger vi familiens gradvist forbedrede forhold - resultatet af flid, sammenhold, sparsommelighed og den generelle velstandsstigning i efterkrigstidens tidlige velfærdssamfund. De bedre tider udmøntedes materielt i en større og lysere lejlighed og et kolonihavehus. Og nok så vigtigt en knallert, der blev til en motorcykel med sidevogn, som blev til en Folkevogn, den legendariske bobbel, der bragte familien på bilture rundt i Europa.
Ritt klarerede sig godt både fagligt og socialt på Enghavevejens Skole, og klasselærerinden, Frk. Petersen, blev hendes første rollemodel, der tændte drømmen om en læreruddannelse og et liv frigjort fra de traditionelle kønsrollemønstre. I kraft af sine flotte standpunktskarakterer blev hun optaget i mellemskolen på det eftertragtede Christianshavns Gymnasium, hvor lærerne var universitetsuddannede og underviste på et højt fagligt niveau. De mødte imidlertid ikke mange elever fra arbejderklassen på Vesterbro, og Ritt blev af bitter erfaring tidligt bevidst om klassebarriererne i uddannelsessystemet.
Forældrenes sociale indignation, deres interesse for moderne børneopdragelse, debat og samfundsforhold - og deres glæde ved at lytte til en efterhånden betydelig samling af klassiske grammofonplader gik i arv til Ritt og hendes mindre søskende Nels og Guri.
Tidligt i livet drog Ritt Bjerregaard en vigtig politisk lære af sin fars medlemskab af DKP, der smerteligt sluttede med Sovjetunionens invasion af Ungarn i 1956.
Byvandringen afspejler Ritt Bjerregaards levende detaljerigdom i biografien Erindringer - det første af fire erindringsbind.
Mødested: Enghave Plads ved Metroen - udgangen nærmest Enghave Park
Varighed ca. 2,5 t. Turen slutter ved Det Røde Hav på Vestre Kirkegård (1,5 km. fra Enghave Pl.)
Pris: 125 kr. pr. person - der gives rabat til grupper på over 10 personer
Er I en gruppe på mindst 4 personer, kan I bestille jeres egen tur. Skriv til fodspor@fodspor.info
Foto: Scanpix/Kristian Bjørn