Byvandringer i København
Byvandringer i København - en kort oversigt. Læs mere om turene på hjemmesidens temasider.
I Tove Ditlevsens fodspor. Litteraturhistorisk byvandring i København i sporet på en af Danmarks største forfattere. "At Ditlevsen de seneste år har fået et internationalt gennembrud med The Copenhagen Trilogy, der består af tre erindringsromaner Barndom, Ungdom og Gift, er noget af det smukkeste, der er sket i nyere dansk litteraturhistorie. Hun må rotere af stolthed i sin beskedne grav på Vestre Kirkegård." (Forfatteren Jens Andersen)
I Gasolin’ s fodspor. Byvandring på Christianshavn. Blev dannet på Christianshavn i 1969 og gruppen bestod af Kim Larsen, Wili Jønsson, Franz Beckerlee, Bjørn Uglebjerg og senere Søren Berlev. ”Den femte Gasolin”, Mogens Mogensen, skrev nogle af gruppens og dansk rockmusiks bedste tekster. Hør fortællingen om Danmarks største rockband, tiden og bydelen, der skabte dem - Christianshavn.
Byvandring på Vesterbro i København. I Ritt Bjerregaards fodspor. En inspirerende fortælling om en barndom og ungdom på Vesterbro i København, der var fyldt med kærlighed, støtte og opmuntring fra forældrene.
Byvandring på Christianshavn- et kalejdoskopisk strejftog gennem Christianshavn - om Christian den 4.s mere end 400 år gamle pæleby, der stadig omkranses af den oprindelige og smukke Christianshavns Vold.
Vi følger sporene af den florissante periode med de fine gamle købmandsgårde, der vidner kolonitidens handel med silke, krydderier, sukker og slaver - kinafarerne, Dansk Vestindien og Trankebar. Senere satte industrialiseringen tydelige spor på arkitektur og kultur.
Hør anekdoter om Heerings Gård, B&W, Hammershøj, Sofiegården, Sofie Kælderen, Martin Andersen-Nexø, Huset på Christianshavn, Kofoeds Skole, Christiania, Halfdan Rasmussen, Gasolin', Grundtvig
Byvandring i København. I Grevinde Danners fodspor. Født i fattigdom og uden for ægteskab trodsede Grevinde Danner tidens dobbeltmoral og kønsrollemønster, og med kløgt, vedholdenhed og betydelig psykologisk sans blev hun en af Danmarkshistoriens mest usædvanlige og markante skikkelser, som stadig inspirerer til mønsterbrydning og debat.
Historisk byvandring. I Grundtvigs fodspor. Vi starter i den historiske og kulturelle perle Vartov, hvor Grundtvig var præst i 33 år. Fra Vartov går vi gennem guldalderens København til fortællingen om Grundtvigs liv og enorme betydning for dansk kultur- og frihedstradition i forhold til kirke, salmer og kristendom, undervisning, demokrati og højskolebevægelsen.
Litteraturhistorisk byvandring i København. Det moderne gennembrud er betegnelsen på den litterære periode, der løb fra 1871 – 1890. Det var kritikeren Georg Brandes, der formulerede og definerede det moderne gennembrud i forelæsningsrækken "Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur" på Københavns Universitet. En byvandring i sporene på nogle af Danmarks største forfattere, malere og kulturpersonligheder - blandt andre Ibsen, Skram, Gad, Bang, Pontoppidan og Krøyer. Det moderne gennembruds mænd og kvinder.
Litteraturhistorisk byvandring i København. Romantikken og den danske guldalder. Perioden 1800-1850 kaldes guldalderen på grund af den kulturelle rigdom, der blomstrede i disse år. Oehlenschläger fornyede det digteriske sprog, H.C. Andersen skrev eventyr, Kierkegaard forfattede filosofiske værker, Thorvaldsen skabte skulpturer, Bournonville koreograferede balletter, Grundtvig og Ingemann digtede salmer. Og Købke, Eckersberg og Lundbye malede nogle af danmarkshistoriens smukkeste malerier. En byvandring i sporene på H.C Ørsted samt nogle af Danmarks største forfattere, malere og kulturpersonligheder.
I Struensees fodspor. Historisk byvandring i København. Johann Friedrich Struensee.(1737-1772) var uddannet læge og stærkt inspireret af og fortaler for1700-tallets oplysningstanker. Oplysningstankerne gjorde op med religionens verdensopfattelse og adelens privilegier. Naturvidenskaben og liberalismen skulle udvikle samfundet og skabe mere retfærdighed og lighed. Det var naturligvis en trussel mod kongen og adelens magt, og litteratur om emnet var omfattet af censuren.
I kraft af sin position som livlæge for Christian d. 7. og dronningen, Caroline Mathilde, fik Struensee betydelig politisk indflydelse. Nye love, der sikrede pressefrihed, forbud mod tortur, bedre forhold for fæstebønderne og afskaffelse af mange af adelens privilegier, var hans fortjeneste. Naturligvis skaffede hans magt ham også mange dødsfjender, og da hans forhold til dronningen, med hvem han fik datteren Augusta, blev afsløret, var han en færdig mand.
Struense blev henrettet ved halshugning på Øster Fælled den 28. april 1772.
I Leonora Christinas fodspor. Historisk byvandring i København.
I 1643 blev Corfitz Ulfeldt udnævnt til rigshovmester (statsminister) og parrets politiske og økonomiske råderum var enormt. Mange mistænkte Corfitz Ulfeldt for bedrageri.
Christian den fjerdes død i 1648 udløste en bitter kamp om magten mellem Rigsrådet, den senere Frederik d. 3. og Ulfeldt. Efter kroningen af Frederik d. 3. og hans dronning Sofie Amalie var situationen så anspændt, at København svirrede af rygter om, at Ulfeldterne planlagde at myrde kongen.
Ved ”Stormen på København” og ”Freden i Roskilde” i 1658, hvor Corfitz Ulfeldt forhandlede på svenskernes side, tabte Danmark både Skåne, Halland, Blekinge, Hven og Bornholm. De følgende år var turbulente, og i 1663 blev Corfitz Ulfeldt dømt for højforræderi og henrettet in absentia på Københavns Slotsplads. Samme år blev Leonora Christina anholdt i England og sejlet til København, hvor hun sad fængslet i Blåtårn i over 21 år. Her skrev hun sit Jammers Minde, der betragtes som et af renæssancens betydeligste litterære værker.
Byvandring i København - I H.C. Ørsteds fodspor.Opdager elektromagnetismen. Livslangt venskab med H.C. Andersen inspirerer eventyret Klokken.