Det moderne gennembrud
Det moderne gennembrud er betegnelsen på den litterære periode, der løb fra 1871 – 1890. Det var kritikeren Georg Brandes, der formulerede og definerede det moderne gennembrud i forelæsningsrækken "Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur" på Københavns Universitet.
Med portrætsamlingen Det moderne Gennembruds Mænd fra 1883 gav han perioden navn og identitet: Bjørnson, Drachmann, Ibsen, Pontoppidan, J.P. Jacobsen, Schandorph, Skram og broderen Edvard Brandes, der sammen med Bing og Hørup grundlagde avisen Politiken.
Litteraturen skulle sætte problemerne under debat, skrev Brandes. Evolutionsteorier kontra skabelsesberetningen, kvindens stilling, ægteskabet, opdragelsen, ejendoms- og magtforholdene i samfundet. Det blev en meget epokegørende periode med opbrud og gennembrud inden for kunst, kultur og uddannelse. Det moderne gennembruds mænd – og kvinder – skabte et nyt værdigrundlag, som satte tydelige spor i eftertidens politiske debat, kunst og kultur.
Impressionisten Herman Bang hører også til rækken af periodens mest betydningsfulde forfattere, men i samtiden vandt han aldrig indflydelse i det moderne gennembruds inderkreds. Hans yderposition blev uden tvivl forstærket af samtidens syn på homoseksualitet som en sygdom.
Malerne Ring, Krøyer, Ancher og Henningsen repræsenterer også perioden.
Det moderne gennembrud er blevet kaldt eventyrets sammenbrud – ikke kun i litterær betydning. De gamle volde, der beskyttede guldalderens København, blev revet ned, og byen åbnede sig mod en fremtid som metropol med dyre og prangende bygninger og anlæg. Arkitekturen står stadig stærkt og tilfører København en meget visuel viden om perioden.
Mødested: Rådhuspladsen ved H.C. Andersen statuen.
Varighed ca. 2 timer. Turen slutter på Kgs. Nytorv.
Pris: 125 kr. pr. person - der gives rabat til grupper på over 10 personer
Er I en gruppe på mindst 4 personer, kan I bestille jeres egen tur. Skriv til fodspor@fodspor.info
Brandes - foto: Kristian Bjørn