Romantikken og den danske guldalder
Perioden 1800-1850 kaldes guldalderen på grund af den kulturelle rigdom, der blomstrede i disse år. Oehlenschläger fornyede det digteriske sprog, H.C. Andersen skrev eventyr, Kierkegaard forfattede filosofiske værker, Thorvaldsen skabte skulpturer, Bournonville koreograferede balletter, Grundtvig og Ingemann digtede salmer. Og Købke, Eckersberg og Lundbye malede nogle af danmarkshistoriens smukkeste malerier.
Men den kunstneriske guldalder stod i skarp kontrast til landets økonomiske, sociale og politiske situation. Store dele af København var nedbrændt lige inden århundredeskiftet, og i 1807 kom englændernes store bombadement og tabet af flåden. I 1813 gik landet bankerot, og året efter ophørte Norge med at være en del af Danmark.
Det var netop landets miserable tilstand, der skabte behov for at stå sammen om danske værdier, sprog, kultur og historie. I Romantikken (1800-1870) blev det kunstneriske udtryk følelsesladet, idealistisk og nationalistisk, men den barske virkelighed trængte sig på: Enevældens fald, Treårskrigen, 1864...
Gud, konge og fædreland var i krise og situationen varslede store forandringer forude.
Mødested: H.C Andersen statuen på Rådhuspladsen over for Tivoli
Varighed ca. 2 timer. Turen slutter på Kgs. Nytorv
Pris: 125 kr. pr. person - der gives rabat til grupper på over 10 personer
Er I en gruppe på mindst 4 personer, kan I bestille jeres egen tur. Skriv til fodspor@fodspor.info
Thorvaldsens hjemkomst - fra billedfrisen rundt om Thorvaldsens Museum
Foto: Kristian Bjørn