Peter von Scholten
Hvem er det, der banker? Det er Peter Anker. Hvem er det, der lukker op? Det er Peter Sukkertop.....
Peter von Scholten (1784-1854) var generalguvernør i Dansk Vestindien i årene 1827-1848. Han ophævede, uden kongens tilladelse, slaveriet på øerne i 1848 under et ulmende oprør blandt slaverne anført af John Gotlieb aka General Buddhoe. Det var Buddhoe's fortjeneste, at oprøret ikke førte til voldelige sammenstød, og han betragtes i dag som frihedshelt på De Amerikanske Jomfruøer. Da nyheden om slavernes frihed nåede København, blev Peter von Scholten mål for skarp kritik. Avisen Fædrelandet kritiserede ham for vaklen og fejhed, og han blev anklaget og dømt for højforræderi. Samtidig var hans privatliv genstand for skriverier, sladder og dyb forargelse.
I den florissante periode, 1732-1807, blomstrede København som aldrig før med luksusforbrug og fester i prægtige palæer, fordi handelen med kinesisk te, indisk bomuld, jysk kød, caribisk sukker og afrikanske slavegjorte forsødede livet for en snæver elite. Arkitektonisk har den florissante periode sat sig spor med nogle af Københavns og Nordsjællands smukkeste palæer og sommerboliger. Peter von Scholtens palæ i Bredgade og sommerbolig ved Bellevue i Klampenborg er gode eksempler. På turen går vi gennem Frederiksstaden, det smukke kvarter omkring Amalienborg og Marmorkirken, som overvejende er opført af adelsmænd og embedsmænd, der profiterede af handel med kolonierne.
Sukkeret, det hvide guld, udgjorde i 1780 ifølge nogle kilder halvdelen af Danmarks eksport, men med oplysningstankerne og liberalismens fremmarch i Europa kom også et nyt menneskesyn og en stigende modstand mod slaveri og slavehandel. Faldende sukkerpriser på det internationale marked pressede mange plantageejeres økonomi i Peter von Scholtens tid som generalguvernør. 1800-tallets Danmark var et land i krise med statsbankerot, krige og store politiske forandringer.
Som konsekvens af 1. Verdenskrig blev De Vestindiske Øer solgt til USA i 1917.
På turen fortæller jeg også om plantageejerne Schimmelmann og den prisvindende roman Bargums synder af Sofie Malmborg. Året er 1750, hvor Bargum, der som leder af Guineisk Kompagni sejlede slaver fra Guldkysten til Vestindien, boede i Det Gule Palæ. I dag danner palæet rammen om Hofmarskallatet. Isoleret set blev skibsfarten en underskudsforretning, og dybt forgældet flygtede han med sin hustru fra kreditorerne til udlandet og efterlod deres børn i København til en uvis skæbne....
Siden jeg første gang forberedte denne tur i 2015, er debatten om Danmark som kolonimagt blevet mere markant og intens - ikke mindst pga. statuen af Mary Thomas og organisationen Black Lives Matter. På turen belyses det generelle menneske- og samfundssyn i 1700-tallets Danmark og fæstebøndernes slavelignende forhold under enevælden. Danmark var et standssamfund, og flertallet levede uoplyste i dyb fattigdom lysår fra rigdom og privilegier.
Mødested: Ved soklen af Queen Mary statuen/Vestindisk Pakhus i Toldbodgade 40. Turen varer ca. 2 timer og slutter på Christianshavn ved skulpturen 'Freedom' foran Eigtveds Pakhus (Udenrigsministeriet.) Skulpturen blev skænket i 2017 som gave fra De Amerikanske Jomfruøer til Danmark i anledning af 100-året for overdragelsen af Øerne til USA.
Pris: 125 kr. pr. person. Bestil en tur for 4 personer eller flere på fodspor@fodspor.info